Workshops spår 1

Lördag 11.00 – 13.30

Att spela, sjunga och leda  är ett hantverk. På workshopsen kommer du få redskap som gör dig till en bättre lovsångsledare, trummis, basist, gitarrist och keyboardist. Du får tid med duktiga och erfarna instruktörer som kommer ge dig sitt allra bästa.

 

Att leda alla generationer i lovsång

I en kyrka finns flera generationer med olika erfarenheter, bilder av vad det är att fira gudstjänst och med olika tycke och smak. Hur gör man för att ena generationerna i lovsång?

Josefina Gniste är välkänd lovsångsledare från bland annat Nyhemsveckan. Hon har gett ut lovsångskivor i eget namn och ligger bakom sånger som tex ”Din trofasthet” Hon har bred erfarenhet från både stora och små sammanhang och älskar att se olika generationer lovsjunga tillsammans.


Lyssna till Andens röst

Att leda lovsång är så mycket mer än smart planerande och bra setlists. Vi längtar efter att Gud skall beröra människor och att få stå i profetisk tjänst. Den här workshopen handlar om hur vi gör för att höra Andens röst när vi leder lovsång. Extra fokus ges åt att lyssna efter Anden när vi leder ett lovsångspass.

Bo Järpehag har skrivit många av våra mest älskade lovsånger. Han har lett lovsång i många år i både stora och små sammanhang och är en av lärarna på Lovsångslinjen på Dalkarlså folkhögskola.

Micke Fhinn är akutell med sin senast lovsångskiva och är en av pionjärerna i svensk lovsång. Även Micke undervisar på Dalkarlså folkhögskola.


Tracks

Med den nya tekniken kan du få ditt lovsångsteam att låta fylligare och med hjälp av tracks kan du till och med ersätta enskilda instrument. Hur gör man? Är det svårt? Vad finns det för teknik tillgänglig? Vad kostar det? Fungerar det i både stora och små kyrkor? Vad är för- och nackdelarna?

Gabriel menar att alla som vill kan använda tracks och musikbakgrunder. Nybörjare eller proffs, välkommen till en workshop om tracks!* 

Gabriel Hagenfors är välbekant lovsångsledare från både Nyhem och Unite och han har använt sig av tracks både på stora konferenser såväl som hemma i församlingen i Kumla.

*Obs, workshopen kommer inte gå in på hur man producerar egna musikbakgrunder i musikprogram utan kommer i stor del handla om var man kan köpa originalbakgrunder till låtar från Hillsong och Planetshakers m. fl. samt hur det går till att använda dessa bakgrunder i olika sammanhang.


Särskilt för lovsångsteamledare

Att vara teamledare i ett lovsångsteam är en komplex uppgift. Man leder teamet musikaliskt och andligt och en brokig församling i lovsång. Man skall få ihop setlists, kombinera nya och gamla sånger och koppla ihop det med temat från en förkunnare. Hur gör man för att få ihop allt detta? Välkommen till den här workshopen där Luke Hellebronth kommer dela med sig av sina erfarenheter som lovsångsledare. Denna workshop är på engelska utan översättning.

Luke Hellebronth är lovsångsledare och leder Worship Central som bland annat står bakom en onlinekurs för lovsångsteam där lovsångsledare som Tim Hughes. Han arbetar med att utrusta och utbilda lovsångsledare under devisen ”encounter God, equip the worshiper and empower the local church.”


Att bygga team

Att arbeta i team är ett kraftfullt sätt att både få ett uppdrag gjort men också att bygga gemenskap. Hur gör man för att bygga livskraftiga och starka team?

Anna Hellebronth är lovsångspastor i Gast Street Church i Birmingham. En nystartad kyrka där hon leder det dagliga arbetet bland sångare och musiker.


Låtskrivande

Den här worskhopen riktar sig till dig som vill börja skriva sånger eller är nybörjare. Få handledning och konkreta tips på hur du kan utvecklas i ditt låt skrivande.

Sarah Lundbäck Bell är erfaren låtskrivare som driver förlag tillsammans med sin man. Hon har skrivit allt från country till asiatisk pop men har ett extra stort hjärta för lovsång. Sarah är lovsångsledare i Smyrna Göteborg och ligger bakom sånger som Bara Jesus kan och Vid foten av ditt kors.


Kör

Leder du en kör eller intresserad av att starta en? Här får du lära dig både hur du blir en bättre körledare och hur du bygger en kultur där människor och kören växer.

Pernilla Thörewik har många års erfarenhet som körledare och sångpedagog och leder just nu flera körer. Hon är kursledare på musiklinjen på Kaggeholms folkhögskola där hon också undervisar.


Kyrka i småstaden – hur tänker man stort när resurserna verkar små

En fjärdedel av Sveriges befolkning bor i en tätort med färre än 10 000 invånare. Hur gör man för att bygga ett livskraftigt lovsångs och musikarbete på sådan platser. Hur ska man tänka när resurserna är små och vad ska man fokusera mest på?

Sandra Stenmarck och Johanna Berger är ledare i Gränna Pingstförsamling. De är med och formar musik och gudstjänst i växande församling på en mindre ort


 

Workshops spår 2

Lördag 15:00-16:30

Teknik & produktion

Är du involverad i ljus, ljud, bild eller annan produktion i kyrkan. Möt Swedish Gurus för att utvecklas och nätverka. Få en djupare förståelse för din tjänst som tekniker och ta del av bra tips för hur ni lyckas bättre kring teknik och produktion i din kyrka.

Johan Gustafsson och Albin Söderström är drivande i teknikernätverket Swedish Gurus. De är bägge en del av Nynäshamns pingstförsamling. De har ett stort hjärta för församlingen och hur tekniken kan användas på bästa sätt för att många skall få uppleva ett möte med Jesus.


Trummor

Trummor och bas är ryggraden i mycket av den musik vi spelar. Välkommen på en workshop där du får redskap för att utvecklas som trummis och öka din förståelse trummornas viktiga roll i musiken och lovsången.

John Vingren leder tillsammans med sin fru Ellen arbetet med lovsång och tillbedjan i församlingen Mötesplatsen, Örebro. Han arbetar som lärare i slagverk och trumset på Kulturskolan och frilansar när han hinner och får möjlighet som trummis och lovsångsledare. Han spelar gärna med alla möjliga härliga människor men ofta tillsammans med sin fru Ellen i olika konstellationer. Du har hört honom i bandet SILVER och som lovsångsledare på Live från Frizon 15.


Bas

Bas och trummor är ryggraden i mycket av den musik vi spelar. Välkommen på en workshop där du får redskap för att utvecklas som basist och öka din förståelse för basens viktiga roll i musiken och lovsången. Om du har möjlighet att ta med dig din bas så är det bra. Då kan du tillgodogöra dig delar undervisningen bättre. Det är dock inte nödvändigt för att vara med på workshopen.

Kristoffer Sundstörm är lärare i bas och ensemble på Kaggeholms folkhögskola. Utöver sitt arbete på skolan arbetar han som musiker i många olika sammanhang. Du hör honom spela på folkmusikfestivaler, med Samuel Ljungblahd såväl som i kyrkan.


Sång

Att våra sångare är en stor och viktig uppgift. Välkommen på en workshop där du utvecklar din teknik, interpretation och får tips om hur du kan växa vidare som sångare.

Evelina Gard är erfaren sångerska, artist och körledare. Utbildad på Kungliga musikhögskolan och arbetar nu som frilansande musiker. Hon är med Hillsong Stockholm där hennes man är pastor.


Piano

I många våra kyrkor spelar pianot en stor roll i lovsångs och musiksammanhang. I denna workshops får du tips om hur du blir en bättre pianist både i band men också när du är den enda som spelar till sången.

Hans Lindetorp är välkänd lovsångsledare och pianist från Torpkonferensen där han tillsammans med sin fru lett lovsång under flera år. Han är drivande i lovsångsarbetet i Korskyrkan i Stockholm, undervisar i musik- och medieproduktion på Kungl. Musikhögskolan och doktorerar i Sound and Music Computing på KTH.


Keyboard

I dagens lovsång spelar synthar ofta en stor roll. Att addera pads och olika ljud i kan skapa ett enormt lyft. Få reda på hur du man blir en bra keyboardist och få del av praktiska tips som hur du jobbar med mainstage och mjukvarusynthar.
Richard Gunnargård bor i Kungälv där han är med i lovsångsteamen i Pingst Kungälv. Han har många års erfarenhet av synthar och hur man använder dem på ett bra sätt i gudsjänstlivet.


Elgitarr

Här får du nya idéer och inspiration för ditt gitarrspel. Huvudsakligen pratar vi om gitarren som kompinstrument. Fokus ligger på att hitta ”sin plats” i det sammanhang man spelar i. Ofta handlar det om att lägga ackord och grepp på rätt ställe för att inte krocka eller för att skapa sound och klanger som bidrar till en bra spännande helhet. Vi går igenom och pratar om hur man kan lägga ackord på olika sätt”. Du får pröva på olika komp och rytmiska ideér. Plektrumteknik och fingerspel -fördelar/nackdelar. Vi pratar teori och försöker förstå hur ackorden hänger ihop allt för att få en bättre helhet av musiken och harmoniska förlopp.

Om du har möjlighet att ta med dig din gitarr så är det bra. Då kan du tillgodogöra dig delar undervisningen bättre. Det är dock inte nödvändigt för att vara med på workshopen.

Hasse Johnzon undervisar i gitarr och ensemble på Kaggeholms Folkhögskola, Bromma Folkhögskola och KMH. Är aktiv i gudstjänstmusiken i Stefanskyrkan tillsammans med bl.a Ingmar Jóhansson. Har spelat in ett flertal skivor, spelat och turnerat med bland annat Ulf Christiansson, Bengt Johansson och Kicki Danielsson.


Akustisk gitarr

Den akustiska gitarren har en stor plats i den moderna lovsången. Den driver rytm, är ett lim mellan sånger och en självklar del av soundet. Den ger också möjlighet för en lovsångsledare att snabbt skifta in i nya sånger. På den här workshopen får du tips om hur du utvecklas som akustisk gitarrist och hur du än bättre kan använda gitarren i lovsången.

Alfred Nygen kommer att leda denna workshop. Alfred är lovsångsledare i Citykyrkan i Stockholm och har lång, bred och stor erfarenhet av att leda lovsång. Du ser honom sällan utan gitarren. Utöver att bygga ett starkt arbete kring lovsång i Citykyrkan ser du honom leda på New Wines konferenser och han har gett ut flera skivor.